почетна страна Архива
Србија преиспитује потернице ПДФ Штампа

Агенције 22. 03. 2011
БЕОГРАД  -  Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен и заменик републичког тужиоца Ђорђе Остојић најавили су ревизију свих потерница које је Србија расписала за осумњиченима за ратне злочине на основу истрага некадашњег војног правосуђа

То ће бити урађено на основу извештаја Тужилаштва за ратне злочине, које има задатак да провери све доказе против осумњичених које су прикупили некадашњи војни судови  - рекао је Хомен на округлом столу „Интерполове потернице, докази и заштићени сведоци сарадници”, који је организовала агенција Тањуг.

Хомен је рекао и да ратно наслеђе из времена распада бивше СФРЈ изазива бурне политичке реакције и протесте грађана, како у Србији тако и у суседним државама, и стога је важно да се поступа на основу веродостојних доказа и утврди да ли постоји појединачна кривична одговорност.

Он је подсетио да се током рата у Југославији дешавало да се признања од осумњичених узимању у логорима, чак пред камерама, те да се такве изјаве свакако морају проверити.

Хомен је напоменуо и да је Министарство правде одлучило да се укину тзв. регионалне потернице и да ће се по одобрењу Министарства, у зависности  од кривичног дела и сумње где се одређена особа крије, расписивати потернице које ће важити за све државе Европе, односно света.

 
© 2010 Портал Jавног тужилаштва у Новом Садуwww.ns.vi.jt.rs .