почетна страна Архива
V регионалнa конференцијa Међународног удружења тужилаца (IAP) ПДФ Штампа

Београд, 2. новембар 2010., извор http://www.uts.org.rs

Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца било је домаћин V регионалне конференције за Источну и Централну Европу и Централну Азију.
Конференција је додељена Удружењу тужилаца Србије од стране Међународног удружења тужилаца (IAP) које представља једину тужилачку струковну организацију на глобалном нивоу и чије чланство броји преко 150 тужилачких организација из свих делова света. Конференција „Сарадњом против корупције“ одржана је у Београду од 27. – 30. октобра.

Учешће на конференцији узело је близу две стотине тужилаца, судија, представника невладиних организација и амбасада из земље и иностранства. Били су присутни представници из педесет различитих држава широм света: Немачке, Италије, Шпаније, Аргентине, Јужне Кореје, Сједињених Америчких Држава, Републике Чашке, Пољске, Азербејџана, Казахстана, свих држава из региона, као и многи други.
Конференцију су отворили др Горан Илић, председник Управног одбора Удружења тужилаца Србије и заменик републичког јавног тужиоца, Венсан Дежер, шеф Делегације Европске Уније у Републици Србији и Томас Мур, в.д. шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, Ерл Лиценбергер, заменик шефа мисије у амбасади САД у Србији.


Првог дана конференције присутнима су се обратили Дерк Кујперс, Генерални секретар Медјународног удружења тужилаца, Јадранка Јелинчић, директор Фонда за отворено друштво, Кристијан Хук, програмски менаџер Фондације ИРЗ, Вито Монети, председник Европског удружења судија и тужилаца за слободу и демократију (МЕДЕЛ) који је говорио о значају медјународне сарадње за конфискацију имовине, Елизабет Хау, Главни саветник Међународног удружења тужилаца која је пренела искуства о механизмима интерне контроле за спречавање корупције у тужилаштвима, Карлос Доносо, потпредседник Медјународног удружења тужилаца и председник Удружења тужилаца Аргентине који је говорио о улози тужиоца у борби против корупције, Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, Димитрије Попић, заменик Специјалног тужиоца за организовани криминал.
Присутнима су се обратили и Адина Дариа Лупеа, судија из Румуније, Мирослав Шпецијан, тужилац из Чашке, Алберто Пердука, тужилац из Италије, Артур Озимек, судија из Пољске, Мелинда Сабо, тужилац из Мадјарске и Ерик Алт, судија из Француске.
Други дан конференције присутнима су се обратили Зорана Марковић, директор  Агенције за борбу против корупције, Хавијер Систернас, помоћник директора Агенције за борбу против преваре у Каталонији, Кендал Деј, шеф одсека за антикорупцију у амбасади САД у Србији, Александар Вујичић, директор Агенције за спречавање прања новца. Говорили су још представници Велике Британије, Португалије, Републике Кореје, Шпаније и Казахстана.

Додељивање овако значајне конференције Удружењу тужилаца Србије говори да су напори и доприноси које Удружење улаже у процесу реформе правосудја у Републици Србији препознати од стране релевантних фактора у области правосудја на глобалном нивоу. Значај одржавања конференције у нашој земљи се огледа како у скретању пажње шире јавности на проблеме корупције, тако и у подлози за јавну и стручну расправу на свим нивоима државе. Такодје, конференција је била прилика да се размене искуства са колегама из иностранства и да се успоставе контакти у циљу будуће сарадње.
Међународно удружење Тужилаца истакло је одличну организацију 5. регионалне конференције за Источну и Централну Европу и Централну Азију и доделила посебно признање др Горану Илићу. Конференција је била јако добро испраћена медијски о чему сведоче бројни извештаји у готово свим значајнијим електронским и штампаним медијима у Србији. Презентације свих говорника, као и слике са конференције и из Белог двора можете погледати на сајту конференције http://www.iap2010belgrade.rs

 
© 2010 Портал Jавног тужилаштва у Новом Садуwww.ns.vi.jt.rs .